Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Závodiště čeká premiéra: Dražba plnokrevných koní!

Dostihový víkend v Pardubicích předznamená v pátek aukce tří desítek ušlechtilých zvířat. Je určena i pro diváky
Pardubice/ Premiérová událost se odehraje na dostihovém závodišti před nadcházejícím víkendem, který bude ve znamení nejtěžšího dostihu kontinentu.
Poprvé se zde bude konat středoevropská dražba anglických plnokrevníků. V pátek budou zájemcům nabídnuty v aukci více než tři desítky ušlechtilých koní.
„Řekl bych, že je to skutečně historická událost. Něco, co na pardubickém závodišti ještě dosud nebylo,“ uvádí ředitel závodiště Jiří Kunát. Podle něj bude první ročník aukce plnokrevných koní především záležitostí tuzemskou, přestože účast na tomto podniku projevili i chovatelé koní ze zahraničí. „Ale chceme si to nejdříve skutečně vyzkoušet v domácím prostředí, v domácích podmínkách. A teprve v momentě, kdy vychytáme všechny mouchy, bychom se pustili do podniku, jenž by se měl stát mezinárodní záležitostí.“
Tři desítky koní
Aukce se uskuteční v pátek před sobotním St. Leger a nedělní Velkou pardubickou. Prohlídka nabízených koní bude možná od 11 hodin, samotná aukce začne o tři hodiny později. „Chtěli bychom využít toho, že do Pardubic se sjíždí příznivci dostihů často již v pátek. Mohli bychom jim nabídnout program na páteční odpoledne, ať už by chtěli koupit koně nebo se této aukce zúčastnit pouze jako diváci. Aukce začne ve 14 hodin, je rozdělena do dvou částí. V první budou nabízení koně předvedeni v padocku, kde budou představeni divákům a potenciálním kupcům. Samozřejmě s komentářem,“ popisuje její plánovaný průběh Jiří Kunát. „Posléze dojde k samotné dražbě, která bude probíhat před tribunou D, ale mimo cílovou rovinu. To znamená v prostoru, kde se pohybují běžně návštěvníci. Ten bude připraven, aby zde byl dostatek místa pro dražitele, světelnou tabuli pro uvádění vyvolávacích částek a místo pro koně.“
Do premiérové dražby v Pardubicích je přihlášeno 32 koní. Jestli je to hodně, či málo, je podle Kunáta otázkou.
„Protože když si připomeneme aukce, které probíhaly před rokem 1989 v hřebčinci v Písku, tak to byly aukce, kterých se účastnilo řádově kolem stovky koní. Samozřejmě nemůžeme tuto aukci srovnávat se zahraničními, které se konají v Anglii, Irsku a kdekoli jinde. Tady jsou předváděny stovky koní. Myslím si, že na naše poměry a na to, že je to úplně první aukce na pardubickém závodišti, tak je to dost. Domnívám se, že řada chovatelů vyčkává na to, jak tato aukce dopadne, aby své koně mohli přihlásit i v příštích letech. Byli bychom rádi, aby se z této akce stala tradice, která bude neodmyslitelně patřit ke koňskému festivalu před Velkou pardubickou,“ dodává ředitel závodiště s tím, že pokud bude mít ohlas, v budoucnu by mohla přibýt i aukce koní v jarním termínu. 

Pardubický deník