Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

První středoevropská dražba koní se uskutečnila v Pardubicích

Pardubice se od pátku mohou nazývat nejen městem dostihů, ale i centrem chovatelů koní. Poprvé se zde uskutečnila středoevropská dražba anglických plnokrevných koní. Chovatelé měli možnost vydražit nové přírůstky do svých stájí na území České republiky poprvé po 30 letech.
Jsem přesvědčený o tom, že uspořádání dražby pomůže zvýšení prestiže pardubického závodiště, a to bez ohledu na to, kolik koní se podaří prodat. Je potřeba si uvědomit, že je to první aukce po mnoha a mnoha letech, řekl ČTK ředitel spolupořádajícího Dostihového spolku Jiří Kunát.
Dražby anglických plnokrevníků jsou nedílnou součástí chovatelského života ve vyspělých zemích. Paradoxně v České republice, kde je dostihový sport na velmi slušné úrovni, se ještě koně nedražili. Zatímco v českých podmínkách se v minulosti začínalo vyvolávací cenou, pořadatel Tomáš Janda ze společnosti Janda Bloodstock přejal zahraniční způsob dražení. Janda: Ve světě cena rychleji stoupá
Rezervní cena byla tajná, kůň se začínal dražit od nuly nebo nízké částky. Podnítí to kupující, aby dražili. Ve světě cena mnohem rychleji stoupá. U nás na to lidé nejsou zvyklí, řekl ČTK Janda.
Chovatelé se v pátek spíš přijeli jen podívat. Dražba 26 koní se rozjížděla pozvolna, prodal se až čtvrtý nabízený roční ryzák Tammyray. Chovatel byl za něj ochotný dát 92 000 korun a připlatí si také devítiprocentní daň z přidané hodnoty. Větší drama pak nabídl prodej hnědky Macaone, jejíž cena začínala na 50 000 korunách a nakonec se prodala za 147 000 korun bez daně. Největší zájem však byl o teprve o roční ryzku Siran. Její cena se vyšplhala na 620 000 korun.
Bylo to hodně dramatické. Prodalo se nakonec deset koní, byli bychom spokojení i s pěti. I v zahraničí se prodá kolem 70 až 80 procent nabízených koní, někdy klesá zájem na 60 procent, řekl Janda.
Řada návštěvníků v pátek odjížděla ze závodiště poučenější v tom, že není radno se při licitování protahovat. Paní má zřejmě zájem. Ne? Tak příště to bude za osmadvacet tisíc, komentoval licitátor Martin Cáp.
Podle ředitele Kunáta by se dražby mohly v Pardubicích konat dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Zatímco dnes se konala dražba koní z českých stájí, v budoucnu by se zde mohli kupovat koně i od zahraničních chovatelů. 

ČTK