Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Perný den v Pardubicích: Dražba i dostihy už v pátek!

Pátý ročník Středoevropské dražby anglického plnokrevníka proběhne poprvé v historii ve stejný den jako první den dostihového mítinku. Výjimečná situace je způsobena termínovou kolizí se Zlatou přilbou, kvůli které se letos Velká pardubická běhá v sobotu a rovinový den se tak musel posunout na pátek. Pátek 12.10. tak bude pro organizátory z Dostihového spolku Pardubice a agentury Janda Bloodstock mimořádně náročný. Samotná dražba začne v 11:30, dostihy pak od 14:00. 
Všichni nabízení koně by měli být na závodišti do 9:00, kdy začíná prohlídka koní na obvyklém místě ve stájích. Pokud bude příznivé počasí, bude se dražba tentokrát konat na kolbišti vedle parkoviště, v případě deště to bude jako obvykle před tribunou. Tuto důležitou informaci najdete ve čtvrtek na webu www.drazbykoni.cz nebo v pátek přímo na místě. Tam také najdete oficiální katalog i jeho dodatek. 
Na začátek připravili pořadatelé novinku. Ještě dříve, než přijde do ringu první kůň, proběhne charitativní dražba obrazu „Žokej Váňa“, která znamená unikátní možnost vyzkoušet si dražení za symbolickou částku pro každého včetně diváků. Charitativní část potrvá jen několik minut a pak už začne klasická dražba koní ze základního katalogu a na něj naváže dodatek. Po koních v tréninku a chovných koních budou následovat ročci a nakonec opět koně v tréninku z doplňkového katalogu. 
Vstupné speciálně na dražbu se letos ruší, k ringu se tedy dostanou všichni návštěvníci dostihů. Časový souběh s dostihovým mítinkem ale bude mít i další důsledky. „Bude málo času, letos se tedy musíme skutečně přiblížit svižnému průběhu jako na zahraničních dražbách, kde nezřídka zvládají i 20 koní za hodinu. Znamená to, že kupci skutečně nesmí otálet. Pokud mají o daného koně zájem, musí začít okamžitě dražit,“ vysvětluje spolupořadatel Tomáš Janda. 
Kromě koní pro dostihový sport budou jako každý rok k mání velmi výhodné nabídky levných plnokrevníků pro jezdecký sport a rekreační ježdění. „Mnoho koní tentokrát bude nabízeno bez rezerv nebo s nízkými rezervami, což znamená, že majitelé chtějí opravdu prodat. Pokud zájemce propásne správnou chvíli a nepřihodí, tak už koně většinou nezíská. Na spekulace nebude čas…“ 
O tom, že se vyplatí prostudovat nabídku a na místě se včas zorientovat, svědčí i minulá neděle ve Velké Chuchli. Dvouletá Briana (Bachelor Duke) byla loni zakoupena na dražbě jako roček za 39 000 korun, což jsou prakticky jen náklady na dopravu z Irska a vyřízení administrativy. Nedělní vítězka tak byla k mání prakticky zdarma. „Když k tomu přičtu koně jako Aprilius, Starbuck, All About Sam, Freddie Merc, Woolfilly, Anjou nebo Pink, je jasné, že na dražbě se nabízí kvalita,“ konstatuje Janda. 
A kvalita bude v katalogu i letos, i když na první pohled chybí větší hvězdy z dráhy. Opět se však vyplatí prostudovat si katalog podrobněji. „Určitě stojí za to vidět většinu nabízených koní. Ve stájích vám je od rána každý rád předvede. Množství nehraje roli, na zahraničních dražbách je často nabízeno několik set koní a trenéři s agenty přesto vidí většinu nebo i všechny z nich.“ uzavírá Janda.