Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Kupte svého Mistra Westminstera

Barvy stáje Westminster race horses jsou dobře známé i našim turfmanům. Reprezentant této stáje Glorious Eagle v tréninku Václava Luky loni skončil druhý ve Velké jarní ceně. Tehdy ještě majitel Marian Ziburske ambiciózně budoval svoji stáj a během dvou let koupil asi šedesát koní včetně chovných klisen. Bohužel se záhy ukázalo, že takový projekt je pro něj příliš nákladný a již na konci sezóny začal počet svých koní radikálně redukovat.

Díky tomu se k nám dostal Mister Westmister, který loni v  BBAG Auktionsrennen v Mnichově doběhl druhý za Vif Monseieur, jemuž nedávno spadlo do klína vítězství v  Preis von Europa  (Gr.1) a před pozdější vítězkou Diana Trial (Gr.2) Ars Novou. V tréninku Josefa Váni hned na úvod sezóny doběhl druhý na pro něj krátké distanci ve Velké jarní ceně. Vzhledem ke špatným průběhům bohužel svoje schopnosti většinou nedokázal uplatnit. Podařilo se mu však Slovenské derby, kde na příliš krátké rovině získal třetí místo, a naplno se dokázal prosadit ve Velké ceně českého turf. Pokud by v budoucnu měl štěstí na rychlý dostih, kde se může schovat za koně a uplatnit svůj finiš, může ještě hodně ukázat.

Výprodej ročků stáje Westminster race horses začal již v únoru, kdy jich bylo několik prodáno na dražbě v Irsku, včetně polobratra Glorious Eagla a Gloriosa, který si nadějně vedl při startech ve Francii. Ten byl prodán za 35 000 eur.

Na Středoevropské dražbě anglického plnokrevníka v Pardubicích stáj nabízí tři ročky. Z českého pohledu je nejzajímavější potomek německého Gr.1 vítěze Lord Of Englanda a Tascaliny, která dala dvakrát druhého ve francouzských listed The Devila a také železnou klisnu Trinity, která vyhrála Bratislavskou míli, Cenu Arvy i Středoevropský pohár – Sprint. Výborně si letos vedou na dražbách potomci Lord of Englanda, když byli v Baden – Badenu prodáváni za průměrnou cenu 33 000 euro!

Dalším zajímavým ročkem je dcera pětinásobného vítěze Gr.3 na sprinterských tratích a úspěšného plemeníka Tertulliana a Alphabetique, která již dala pátého z Bavarian Classic (Gr.3) Avantiho.

Perspektivně vypadá i syn výborného mílaře Observatoryho, jehož nejlepším potomkem je čtyřnásobný Gr.1 vítěz Twice Over, a Ustilly, patřící do výborné rodiny, proslavené především několikanásobným Gr.1 vítězem Ungaro. Ona se sama může pochlubit Urgesteinem, jenž si v Německu připsal dvojkový handicap, ale především se tuto neděli blýsknul v rakouském Ebreichsdorfu, kde 5 délkami zdemoloval pole Kincsem Preis (L).