Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Kupte si klisny do klasik

Jedním z hlavních taháků páteční pardubické Středoevropské dražby je dvojice reprezentantek stáje Englicovi a Kulhánkovi Lužnice a Sázava. Obě patří mezi absolutní špičku dvouletého ročníku a pouhých osm koní nejmladšího ročníku s handicapem přes 80 kg.

Dříve do dražebního ringu vstoupí Sázava (lot 5). Svěřenkyně Heleny Vocáskové po seznamovacím startu v premiérovém dostihu pro dvouleté nepoznala ve třech následujících vystoupeních hořkost porážky. Nejprve zvítězila ve trojce, poté ve dvojce a nakonec i v kategorii nejvyšší, když ovládla slovenskou Cenu zimní královny. Podle vydělených peněz je tak dokonce druhým nejúspěšnějším dvouletkem.

Přitom je jejím otcem Hurricane Run, který jediný juniorský start absolvoval až konec října. V následujících dvou letech ale triumfoval ve čtveřici vytrvaleckých dostihů se statusem Gr.1 včetně nejvýznamnějších komparačních testů Francie a Anglie – tedy Prix de l’Arc de Triomphe a King George VI And Queen Elizabeth Diamond Stakes. Čas a delší distance potřebují i jeho potomci, z nichž mu dobré jméno na českých drahách dělá především vítěz Velké ceny českého turfu Mister Westminster. Kvalitu má Sázava i na mateřské straně rodokmenu, když drtivá většina potomků její matky Seibhreas dokázala zvítězit. Nejvýše to dotáhl Hopes And Fears, který ovládl listed na 2400 metrů ve francouzském Toulouse.

Tréninková kolegyně Sázavy Lužnice (lot 11) rovněž zahájila kariéru v jediném květnovém dostihu pro dvouleté, v němž skončila šestá, a poté šla postupně nahoru, když nejlépe se předvedla ve svém čtvrtém životním vystoupení v Ceně Masise. Tu totiž ovládla, přičemž ze zpětného pohledu lze konstatovat, že porazila velice kvalitní společnost. Vždyť zbylá místa na tabuli získala trojice medailistů z Gerschova memoriálu a také její tréninková kolegyně Francie, která poté zvítězila ve slovenském juniorském vrcholu – Karpatské ceně. Lužnice sice koncem září trochu zklamala „až“ druhý místem v Ceně zimní královny, ale porazila ji za 47.000 euro pořízená Miss Kruk a za ní byla šestidélková propast.

Pohled na její původ prozrazuje, že v úspěších by měla pokračovat i následující sezónu. Vždyť její otec Kalanisi jako dvouletý vůbec nestartoval a na grupovou scénu pronikl až ve čtyřech letech, kdy zvítězil v Champion Stakes a v Breeders‘ Cup Turf. Pozdnějšími vytrvalci je i většina jeho potomků, z nichž jsou z našich drah známí například šestinásobný jedničkový vítěz na distancích 2400 – 3200 metrů Mariydi a vítěz Velké jarní ceny Dick Morris. Že se potomkům Kalanisiho daří i nad skoky, dokazuje vítěz Champion Hurdle Katchit. Matka Lillando dala kromě Lužnice zatím jen jednoho startujícího potomka, jímž je její pravá sestra Kalandisi, která debutovala až jako čtyřletá nad proutěnkami. I to je signálem, že Lužnice rozhodně není raným dvouletkem, který by měl příští rok vyklidit pozice.

Na důvod prodeje obou klisen jsme se zeptali jejich majitele Zbyňka Englice: „Delší dobu vlastním větší počet koní, a protože jsem jen střední podnikatel a nechci jejich stav výrazně omezovat, rozhodl jsem se Sázavu a Lužnici přihlásit na dražbu. Nechci je prodat za každou cenu, musí na ně přijít odpovídající nabídka. Obě jsou totiž zdravé klisny, o kterých jsem přesvědčen, že příští rok budou úspěšné v klasických dostizích. Rodina Vocáskova by se s nimi každopádně nerada loučila, takže bych byl rád, kdyby se našel kupec, který by si je u ní ponechal v tréninku. To ale samozřejmě ovlivnit nemůžu.“