Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Siran má nástupkyni! Sázava za 540 000 korun

  Za jedním z nejpovedenějších ročníků ve své šestileté historii se ohlíží Středoevropská dražba anglického plnokrevníka. V pátek před 123. Velkou pardubickou se opět ukázalo, že podobně jako kvalitu dostihů nutně nedělají velká pole, tak ani kvalita dražby nestojí a nepadá s počtem koní. Z patnácti nabízených koní se sedm prodalo v ringu, dva byli koupeni zpět a další změnili majitele po dražbě.

  Katalog byl tentokrát sice tenčí než v předchozích letech, ale svou kvalitou minulé ročníky převyšoval. Potvrdil to i nejdražší kůň dražby, dvouletá ryzka Sázava (Hurricane Run), kterou za 540 000 korun vydražil agent Chris Richner. Vítězka slovenské Ceny zimnej královnej a dvou dalších dostihů se tak stěhuje z Němčic, kde ji dosud pro stáj Englicovi a Kulhánkovi chystala rodina Vocáskových.

  „Klisna byla nabízena za dobrou cenu a věřím, že její skutečná hodnota je ještě vyšší. Je to klisna do klasických dostihů, proto jsem neváhal,“ řekl Richner poté, co se v napínavém souboji s dvěma dalšími zájemci dostal na druhou nejvyšší cenu v historii pardubické dražby.

  Auditorium zaujala i druhá špičková dvouletá klisna Lužnice (Kalanisi), jejíž cena v licitaci rovněž přesáhla půl milionu korun, ale nakonec ji koupil zpět majitel Zbyněk Englic.

  Početně nejvíce zastoupení byli ročci. Druhým nejdražším koněm dražby byl hřebec po Lord of England, nabídnutý německou stáji Westminster race horses. Souboj o polobratra jedničkové Trinity nakonec za 160 000 korun vyhrála stáj CK Martin Tour. Stejně starou ryzku po Intikhab získal za 70 000 korun Václav Luka mladší a prodal se i polobratr rakouského jedničkového vítěze Urgesteina po Observatory. Za 65 000 korun ho vydražila Lenka Syslová. Už tradičně nakupoval v Pardubicích Jaroslav Votava, který si za 95 000 korun nenechal ujít ryzáka Duke (Needham’s Fort), polobratra dvojnásobné klasické vítězky Determinacji.

  V kategorii levných dostihových koní našli nové majitele mladý překážkář King Fou Javilex za 20 000 korun a rovněž zaskákaná klisma Vierville za 11 000 korun.

 Kompletní výsledky najdete na oficiálním webu www.drazbykoni.cz.