Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Letošní ročník Středoevropské dražby zrušen

Osmý ročník Středoevropské dražby anglického plnokrevníka, plánovaný na tradiční říjnový termín v pátek před Velkou pardubickou, se letos bohužel neuskuteční. Navzdory naplno běžícím přípravám byli pořadatelé nuceni dražbu zrušit kvůli nízkému počtu přihlášených koní. „Smutná realita současného českého trhu je bohužel taková, že o přihlášení ročků projevil zájem jediný chovatel. Mohl bych sice do katalogu získat ještě nějakých 5 – 6 koní v tréninku, ale v součtu by to přesto byl příliš nízký počet. Za takových okolností nemá cenu dražbu dělat,“ řekl pořadatel Tomáš Janda.

 „Vnímám Středoevropskou dražbu hlavně jako službu pro české chovatele a majitele, musí však o ni být zájem. Celý dražební pátek totiž stojí obrovské množství času mnoha lidí i nemalé peníze,“ dodal Janda.

 Zpráva o zrušení letošního ročníku přesto nemusí znamenat konec dražby jako takové, jejichž předchozích sedm ročníků přineslo koně jako Waka Laura, Simply Ozzy, Ley Percy, Aprilius, Cherwick, Starbuk, All About Sam, Falcohill, Lužnice, Sázava, Kobi či Jam Taki.

 „Mrzí mě, že se tak slibná tradice přerušuje, ale momentálně to beru jen jako zrušení letošního ročníku s tím, že bych příští rok dražbu opět zkusil uspořádat. Samozřejmě jen v případě většího zájmu,“ vysvětluje Janda. „Když jsme před osmi lety začínali, popravdě řečeno bych ani nečekal, že v dalších letech projde katalogem dražby takové množství vynikajících koní. O to víc mě zaráží nezájem prodávajících i kupujících.“